Urządzenia przydatne do wypieku chleba

Urządzenia przydatne do wypieku chleba

RTV i AGD
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

W dzisiejszym świecie w sklepie można kupić praktycznie każde jedzenie, jakie tylko przyjdzie Ci do głowy. Problem leży jednak w jakości i składzie żywności dostępnej w dyskontach. Nie od dziś wiadomo, że własne wyroby i wypieki są nie tylko smaczniejsze, lecz także zdrowsze od tych kupnych. Sprawdź, czego potrzebujesz, by upiec własny chleb.   

Robot kuchenny  

Obecnie na rynku można kupić bardzo przydatne urządzenia kuchenne, które większość pracy przy wypiekach wykonają za Ciebie. Wielofunkcyjne roboty kuchenne łączą w sobie funkcje wielu gadżetów na raz. Możesz używać ich nie tylko, jako blendera, miksera, szatkownicy czy malaksera, lecz także, w niektórych modelach, gotować całe potrawy. Niektóre roboty posiadają także funkcję wypieku chleba, co jest bardzo wygodne, ponieważ  cała praca przy pieczeniu ogranicza się do wsypania produktów i ustawienia odpowiedniego trybu. Mniej zaawansowane modele również są bardzo przydatne, ponieważ długi proces wyrabiania u ugniatania ciasta wykonują za Ciebie. Wystarczy dodać składniki, a na koniec przełożyć ciasto do formy i upiec.    

Mikser do ciasta   

Podczas wyrabiania ciasta na chleb bardzo ważna jest technika ugniatania oraz długość tego procesu. W tym czasie wytwarza się w masie siatka glutenowa, która sprawia, że chleb jest sprężysty, puszysty i miękki. Źle wyrobione ciasto będzie z kolei twarde, zbite i niesmaczne. Przy ugniataniu chleba można nabawić się bólu nadgarstków, dlatego bardzo przydatnym urządzeniem jest automatyczny mikser, który może godzinami ubijać ciasto w misie. Zaawansowane modele takich mikserów posiadają nawet specjalne tryby do wyrabiania ciasta drożdżowego na chleb, dzięki czemu po wypieku będzie ono idealnie sprężyste i napowietrzone. Taki mikser miesza ciasto równomiernie i w jednym tempie, dzięki czemu później lepiej ono wyrasta.      

Piec do chleba   

Najlepszy chleb to taki, upieczony w piecu opalanym drewnem. Stare, tradycyjne metody wypieku są często najlepsze, jednak trudno o taki sprzęt w domu czy mieszkaniu w bloku. W profesjonalnych piekarniach stosuje się duże, piece cukierniczo-piekarnicze, takie jak na stronie https://ibis.net.pl/product/piece-elektryczne-cukierniczo-piekarnicze/. Zwykły, domowy piekarnik sprawdzi się wystarczająco dobrze do wypieku chleba. Musisz tylko pamiętać o tym, by dobrać odpowiednią temperaturę oraz czas pieczenia. Ważne jest też to, jaki tryb pieczenia wybierzesz. Zazwyczaj doskonale sprawdza się zwykły tryb góra-dół, ale jeśli przepis, z jakiego korzystasz, podpowiada, by skorzystać z termoobiegu, nie bój się skorzystać z tej opcji. Nie zapomnij o tym, że w przypadku pieczenia w trybie termoobiegu, należy odpowiednio obniżyć temperaturę pieczenia w porównaniu do funkcji grzania góra-dół.   

Zdjęcie główne: pexels.com/Magda Ehlers

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jaki obrus warto kupić?
Jaki obrus warto kupić?
W dzisiejszym artykule przyjrzymy się różnym rodzajom obrusów oraz czynnikom, które warto wziąć pod uwagę przy ich wyborze.
Dlaczego warto korzystać z usług projektanta wnętrz?
Dlaczego warto korzystać z usług projektanta wnętrz?
Pragnąc uzyskać najlepszy efekt końcowy warto jest skorzystać z usług profesjonalnej pracowni.
Kamera do użytku domowego – jaką wybrać?
Kamera do użytku domowego – jaką wybrać?
Kamery do użytku domowego stają się coraz bardziej popularne. Służą nie tylko do monitorowania domu pod naszą nieobecność. Sprawdź, kiedy warto je wykorzystać.
Ostatnie wpisy