Artykuł sponsorowany
Robot kuchenny jest jednym z najbardziej zaawansowanych urządzeń służących pomocą w codziennym gotowaniu. Może kroić, siekać, ubijać, mieszać, a nawet mielić mięso, zetrzeć warzywa czy wyciskać sok. Nowoczesne roboty kuchenne stanowią duże wsparcie w gotowaniu. Zobacz, jakie mogą mieć funkcje i jak wybrać najlepsze z tych urządzeń.
Roboty kuchenne cieszą się coraz większą popularnością. Nie da się jednak temu dziwić – są w stanie zastąpić mikser, blender i inne urządzenia, które często wymagają wielu dodatkowych końcówek. Robot jest najbardziej wydajny i potrafi najwięcej spośród wszystkich urządzeń kuchennych. Ważną zaletą nowoczesnych robotów jest ich konstrukcja i cicha praca, a także wysoka efektywność.
To, na jaki robot kuchenny się zdecydujesz, zależy przede wszystkim od tego, jakich funkcji od niego wymagasz. O tym decyduje zestaw dodatków dołączonych do robota. Nowoczesne roboty kuchenne potrafią między innymi: miksować, mieszać, rozdrabniać, ubijać pianę, zagniatać ciasto. Z ich pomocą można także ciąć warzywa i owoce w kostkę i w plastry, a także trzeć różnego rodzaju produkty na wiórki i trzeć ziemniaki. Niektóre modele potrafią również mielić mięso. Na stronie https://www.agdhome.pl/ dostępne są różne roboty kuchenne, które posiadają zróżnicowane funkcje.
To jedno z ciekawszych rozwiązań stosowanych w najnowszych modelach robotów kuchennych. Pozwalają gotować dzięki wbudowanej płycie indukcyjnej oraz dzięki możliwości regulacji temperatury. Misa, w której przygotowywane są dania, wykonana jest z odpowiedniego materiału, dzięki czemu można ją podgrzewać z pomocą indukcji.
Niektóre z nowoczesnych robotów kuchennych potrafią także gotować na parze, inne natomiast posiadają funkcję sauté, czyli lekkiego smażenia, które pozwala uzyskać odpowiedni aromat duszonych potraw, sosów czy makaronów.
Roboty kuchenne wyposażone w funkcję gotowania służą nie tylko do wykonywania dań obiadowych. Świetnie sprawdzają się do przygotowywania ciast czy ciasteczek. Inną ciekawą funkcją nowoczesnych robotów jest temperowanie czekolady, czyli jej kilkukrotne podgrzewanie i schładzanie. Dzięki takiemu zabiegowi czekolada jest gładka i ma odpowiedni połysk.
Dzięki uniwersalności robotów kuchennych mamy możliwość podłączać do nich różne przystawki, które służą do innych celów. Najpopularniejszymi z nich są:
– zestaw tarcz, który pozwala ciąć składniki na plasterki, talarki i w wiórki. Można też ścierać i szatkować. Dostępne są też takie tarcze, które służą do cięcia ziemniaków na frytki.
– kubek miksujący służący do przygotowywania koktajli, przecierów z owoców i warzyw czy zup. To też świetne rozwiązanie, jeśli chce się przygotować drinki czy sosy.
– pojemnik do ciasta, który służy do wyrabiania i zagniatania ciasta
– sokowirówka – pozwala przygotować doskonałe soki i zastępuje z powodzeniem klasyczne wyciskarki.
Oprócz wyposażenia w dodatkowe przystawki, warto zwrócić uwagę także na moc urządzenia. Tutaj skala możliwości jest bardzo szeroka, ponieważ moc robotów może wynosić od 600 aż do 2400 W. Im jest wyższa, tym możliwości urządzenia są większe, jednak cena sprzętu także jest większa. Warto zastanowić się nad wymaganiami wobec robota. Do podstawowych prac kuchennych wystarczy moc do 1000 W. Z bardziej skomplikowanymi zadaniami, jak wyrobienie ciasta, wyciśnięcie soku czy starcie ziemniaków poradzą sobie roboty z większą mocą,1200-1400 W. Urządzenia z mocą powyżej 1700 W posiadają najwięcej funkcji i powstały z myślą o tych osobach, które gotują często i dużo.
Zdjęcie główne: cottonbro/pexels.com