Artykuł sponsorowany
Kuchnia to jedno z najważniejszych wnętrz – w końcu nie bez powodu mówi się o niej, że jest sercem domu. Powinna więc być miejscem, które jest nie tylko przytulne i cieszące oko, ale również funkcjonalne i wygodne. Dowiedz się, jak zaplanować aranżację kuchni oraz jak ulokować wszystkie sprzęty i gadżety, aby Twoja kuchnia stała się pięknym, ale jednocześnie praktycznym miejscem do przygotowywania posiłków.
Projekt kuchni powinien być przede wszystkim dobrze przemyślany. Od czego jednak zacząć? Jeśli chcesz zaaranżować kuchnię w nowo wybudowanym domu, to jej projekt warto przygotować już na etapie samej budowy lub prac wykończeniowych. Dzięki temu unikniesz wielu utrudnień w rodzaju niewygodnego dostępu do instalacji wodno-kanalizacyjnej lub źle ulokowanych gniazdek elektrycznych. Jeśli zaś projektujesz kuchnię w mieszkaniu lub w starym domu, to koniecznie weź pod uwagę umiejscowienie wszystkich tych elementów (grzejniki, rury i gniazdka elektryczne), które dyktują miejsce najważniejszych sprzętów w kuchni. Przygotowując projekt, pamiętaj także o dokładnych pomiarach wnętrza. Wykonanie dokładnych pomiarów pomoże Ci między innymi w podjęciu takich decyzji jak wybór AGD wolnostojącego, czy w zabudowie, a także jakiego rodzaju okap sprawdzi się najlepiej. Planując aranżację, uwzględnij także występujące już walory kuchni, na przykład duże okna, lub wysoki sufit.
Jednym z ważniejszych, jak nie najważniejszym, elementem każdej kuchni jest jej wyposażenie. Aby kuchnia stała się miejscem praktycznym i wygodnym, należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie rozmieszczenie wszystkich sprzętów. Prostą, ale bardzo funkcjonalną zasadą, która pomoże Ci w zaaranżowaniu kuchni, jest ustawienie strategicznych elementów wyposażenia (lodówka, kuchenka i zlewozmywak jednokomorowy) na planie trójkąta równoramiennego lub równobocznego. Dzięki temu Twoja kuchnia stanie się miejscem intuicyjnym, a przygotowanie posiłków będzie szło szybko i sprawnie.
Ważnym aspektem, który również należy wziąć pod uwagę w kontekście ulokowania sprzętów kuchennych, jest wybór pomiędzy AGD wolnostojącym a AGD w zabudowie. Zależy to przede wszystkim od wymiarów i metrażu Twojej kuchni. Wybierając sprzęt AGD lub projektując zabudowę, warto mieć na uwadze kilka przydatnych wskazówek, na przykład, że piekarnik nie powinien być zabudowany obok chłodziarki, a najbardziej ergonomiczne miejsce dla niego to od wysokości blatu w górę, czy też, że płyta elektryczna lub gazowa nie powinna znajdować się nad zmywarką.
Zdj. główne: Sidekix Media/unsplash.com