Czujniki domowe pozwalają zwiększyć bezpieczeństwo wszystkich członków rodziny oraz posiadanego mienia. Wiele osób zastanawia się, jakie urządzenia warto zainstalować w kuchni. Sprawdźmy!
Z uwagi na to, iż czujniki dymu nie znajdują zastosowania w kuchni, gdzie każdego dnia gotujemy potrawy, z których wydobywa się naturalnie para – producenci tego typu sprzętu wpadli na pomysł stworzenia urządzeń, które włączają alarm, gdy w kuchni panuje za wysoka temperatura. Oczywiście czujnik temperatury to nie jedyne urządzenie do detekcji zagrożeń, jakie warto kupić!
Tlenek węgla (CO) jest bezwonny i niewidoczny dla oczu – co roku dochodzi do wielu śmiertelnych zatruć czadem wydobywającym się z niesprawnych piecyków gazowych oraz innych sprzętów.
Czujnik gazu i czadu, wyposażony w dwa sensory: elektrochemiczny i półprzewodnikowy, to nowoczesne urządzenie, które szybko wykrywa niebezpieczeństwo i powiadamia o nim wszystkich domowników. Ten praktyczny gadżet uruchamia się przy dolnej granicy prawdopodobieństwa wybuchu, czyli gdy stężenie gazu wynosi około 15%. W trosce o własne życie i zdrowie warto zainwestować w droższy model z tolerancją na minimalny poziom stężenia CO.
Oprócz czujnika gazu i czadu, warto zaopatrzyć się w specjalny czujnik przeciwpożarowy, który wykryje pożar różnego pochodzenia (przykładowo, gdy spala się celuloza, podczas tego procesu nie wydziela się tlenek węgla, a w chwili spalania poliuretanu ulatniają się nikłe ilości CO, których raczej nie wykryje standardowy czujnik gazu i czadu). Zgodnie z rekomendacjami straży pożarnej – na każdej kondygnacji powinien być umieszczony przynajmniej jeden czujnik przeciwpożarowy.
Kolejnym urządzeniem, które warto zamontować w kuchni, jest czujnik ruchu – dzięki temu sprytnemu gadżetowi nie będziemy musieli po omacku szukać nocą włącznika światła. To również dobry sposób na spłoszenie nieproszonych gości, którzy mogą wejść do kuchni lub innego pomieszczenia pod naszą nieobecność. Jeśli mamy zwierzęta domowe, warto rozważyć zakup modelu, który nie reaguje na ruch osobnika ważącego mniej niż 15 kg.
Warto wspomnieć, że powyższe czujniki są zasilane za pomocą baterii lub też wewnętrznych akumulatorów. Do ich montażu nie trzeba żadnych szczególnych uprawnień ani umiejętności. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją załączoną przez producenta danego urządzenia. Wybierajmy sprzęt renomowanych producentów, najlepiej z długą gwarancją.
Poza różnego rodzaju czujnikami do kuchni, warto przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa, aby zminimalizować ewentualne zagrożenie typu pożar.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym praktycznym poradom zainwestujecie w dobrej jakości czujniki do kuchni i zapewnicie całej rodzinie maksymalny poziom bezpieczeństwa podczas przebywania w tym pomieszczeniu i nie tylko.