Artykuł sponsorowany
Lodówka to jeden ze sprzętów, bez których współczesne społeczeństwo praktycznie nie mogłoby istnieć. Z pewnością trudno wyobrazić sobie codzienne życie bez tego urządzenia i brak możliwości przechowywania takich produktów jak mięso, nabiał czy niektóre owoce i warzywa. Warto jednak wiedzieć, że lodówka lodówce nierówna i za niektóre funkcje warto zapłacić, a inne są tylko chwytem marketingowym.
Nowoczesna lodówka to przede wszystkim taka, której klasa energetyczna pozwala na oszczędzania energii. Na szczęście, tego typu urządzenia są już standardem na rynku i zdecydowana większość z nich charakteryzuje się najwyższymi klasami energetycznymi (czyli A+++, A++ i A+). Warto wiedzieć, że lodówki klasy A++ generują oszczędność energii o 45% większą niż lodówki klasy A. Jest to więc prawie dwa razy mniej zużytego prądu, a co za tym idzie – znaczne obniżenie rachunków za prąd. Należy jednak pamiętać, że nie każda lodówka reklamująca się dobrą klasą energetyczną będzie ją rzeczywiście posiadać, dlatego warto decydować się na sprawdzone modele i jakościowe marki.
Wiele nowoczesnych lodówek charakteryzuje się posiadaniem dodatkowego agregatu i termostatu. To również jedna z cech urządzenia, które pozwala mu działać, zużywając mniejszą ilość energii. Dodatkowy agregat zazwyczaj można znaleźć w lodówce z zamrażarką i pozwala on wtedy na rozdzielenie pracy lodówki i zamrażarki. Warto również wiedzieć, że agregaty można włączać i wyłączać, a osobne dla zamrażarki i lodówki termostaty pozwalają na ustawienie innych temperatur w tych dwóch obszarach. Z perspektywy prowadzenia gospodarstwa domowego funkcja ta jest praktycznie niezbędna do funkcjonowania w codziennym życiu.
Kolejną popularną i przydatną funkcją nowoczesnych lodówek jest możliwość szybkiego chłodzenia produktów. Jeśli w przeciętnej lodówce (lub zamrażarce) umieścisz jednorazowo dużą ilość stosunkowo ciepłych produktów (na przykład przyniesionych lub przywiezionych ze sklepu), temperatura pozostałej przechowywanej żywności ulegnie podniesieniu. Takie wahania temperatur mogą obniżać jakość przechowywanych produktów. Funkcja szybkiego chłodzenia pozwala niemal natychmiast doprowadzić nową żywność do optymalnej temperatury. Dzięki temu produkty przechowywane w lodówce są dłużej przydatne do spożycia i mniej narażone na zepsucie się.
Nie wszystkie lodówki posiadają tak zwaną funkcję „no frost”, odpowiadającą za brak konieczności rozmrażania ich. Starsze modele (lub modele nieposiadające systemu bezszronowego „no frost”) należy raz na jakiś czas rozmrozić, aby prawidłowo działały. Ten proces bywa długotrwały i powoduje rozmrożenie się lub znaczne ocieplenie części żywności przechowywanej w lodówce. Aby tego uniknąć, warto zainwestować w urządzenie od startu posiadające system „no frost”, dzięki czemu w lodówce nie tworzy się szron, wilgoć z wnętrza odprowadzana jest na zewnątrz i nie ma konieczności rozmrażania sprzętu.
Zdjęcie główne: pexels.com/Max Vakhtbovych