728 x 90

Artykuł sponsorowany

Urządzenia kuchenne – must have w każdej restauracji

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis
Urządzenia kuchenne – must have w każdej restauracji

Abyśmy mogli cieszyć się pysznymi potrawami serwowanymi w restauracjach, kuchnia lokalu gastronomicznego musi być dobrze wyposażona. Poznaj podstawowe sprzęty, które powinny się w niej znaleźć.

Prowadzenie kuchni w restauracji znacząco różni się od tej domowej. Wymaga przede wszystkim nieco innego, bardziej wyspecjalizowanego sprzętu. Dowiedz się więc, jakie urządzenia i akcesoria są prawdziwym must have w każdym lokalu gastronomicznym.

Jak wybrać sprzęt do swojej restauracji?

Zacznijmy od tego, co warto wziąć pod uwagę, wybierając profesjonalny sprzęt gastronomiczny dla swojej restauracji. W pierwszej kolejności uwzględnij jaką kuchnię i konkretne przyprawy chcesz serwować swoim gościom oraz jak duża jest Twoja restauracja i ile osób jest w stanie obsłużyć. Dzięki temu unikniesz kupowania niepotrzebnych sprzętów oraz będziesz wiedzieć, ile czego potrzebujesz. Oczywistym jest przecież, że we włoskiej restauracji serwującej pizzę bardziej przydadzą się piece do pizzy niż  wok, ale w przypadku wielu sprzętów sprawa nie jest tak jasne. Przed zakupieniem wyposażenia zrób porządny research, aby uniknąć wyrzucania pieniędzy w błoto. 

Podstawowe wyposażenie restauracji

Mimo że wiele sprzętów jest wyspecjalizowanych i przystosowanych do serwowania konkretnego rodzaju kuchni, to wciąż spora część urządzeń jest uniwersalna i przydatna w większości lokali. Które z nich to prawdziwy must have?

Podstawowe wyposażenie każdej kuchni – piec

W żadnym lokalu gastronomicznym takim jak restauracja nie może zabraknąć podstawowego wyposażenia, jakim są piece gastronomiczne. Bez tego urządzenia niemożliwe byłoby funkcjonowanie wielu miejsc. Jaki jednak piec wybrać? Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem będą piece konwekcyjne . Takie urządzenie da Ci maksymalną kontrolę nad pieczeniem potraw dla Twoich gości.

Zmywarka gastronomiczna

Kolejnym wyposażeniem gastronomicznym, bez którego trudno byłoby się obyć, jest profesjonalna zmywarka. Restauracje przyjmują w ciągu dnia sporą liczbę gości, a co za tym idzie, używają wielu naczyń. Aby sprawnie poradzić sobie z umyciem wszystkich talerzy i sztućców, warto mieć w lokalu sprawnie działającą zmywarkę.

Urządzenia chłodnicze

W gastronomi nie może także zabraknąć różnego rodzaju urządzeń chłodniczych. Dzięki nim jedzenie przechowywane w kuchni może być świeże przez dłuższy czas. Ponadto, dobry gastronomiczny sprzęt chłodniczy pozwoli Ci także na kontrolę temperatury posiłków i produktów przechowywanych w lodówkach i zamrażarkach.

Zdj. główne: roam in color/unsplash.com

Polecane wpisy

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są *