Płyty grzewcze stanowią coraz bardziej popularne wyposażenie nowoczesnej kuchni. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas jej zakupu.
Płyta grzewcza zajmuje ważne miejsce wśród sprzętów kuchennych. Zastąpiła ona popularne niegdyś kuchenki wolnostojące. Co charakteryzuje nowoczesną płytę grzewczą? Na co warto zwrócić uwagę przed jej zakupem?
Zaletą płyt grzewczych jest to, że można zakupić je jako osobne urządzenie i wbudować w blat kuchenny. Takie rozwiązanie jest nie tylko nowoczesne, lecz także praktyczne i estetyczne, ponieważ w efekcie sprzęt kuchenny nie zajmuje wiele miejsca. Obecnie na rynku możemy znaleźć kilka rodzajów płyt grzewczych. W nowoczesnych modelach nie brakuje dodatkowych i zaawansowanych funkcji, dzięki którym gotowanie staje się przyjemniejsze i bezpieczniejsze. Poniżej przedstawiamy najważniejsze cechy płyt kuchennych.
Rodzaje płyt grzewczych
Płyty grzewcze, zwane także kuchennymi, można podzielić ze względu na sposób zasilania (prąd lub gaz). Ponadto możemy wyróżnić urządzenia jednopalnikowe (wykorzystywane w celach turystycznych czy podczas plenerowych wydarzeń) bądź wielopalnikowe, które powszechnie stosuje się w domowych kuchniach.
Wśród płyt grzewczych, które są przeznaczone do codziennego użytku w domach, wyróżnia się:
- płyty indukcyjne,
- płyty gazowe,
- płyty gazowo-indukcyjne,
- płyty elektryczne,
- płyty ceramiczne.
Płyta indukcyjna
Jest najbardziej nowoczesną płytą grzewczą, jej mechanizm działania opiera się na najlepszych technologiach energooszczędnych. Ciepło nie jest wytwarzane na powierzchni płyty, a jedynie na dnie garnka. Po zakończeniu gotowania wskaźnik zalegania ciepła informuje o temperaturze pola grzewczego.
Wśród zalet płyty indukcyjnej wymienia się:
- niższe zużycie energii elektrycznej,
- większe bezpieczeństwo,
- szybsze gotowanie,
- łatwiejsze czyszczenie,
- wygodne użytkowanie,
- kontrolę procesu gotowania.
Płyta gazowa
Można ją uznać za najbardziej tradycyjny rodzaj płyty grzewczej ze względu na obecność palników gazowych. Do jej zalet zalicza się niską ceną, tanią eksploatację oraz możliwość łatwej regulacji temperatury. Należy pamiętać, że do płyty gazowej musimy podłączyć specjalną wentylację w pomieszczeniu, w którym będzie się znajdowała. Choć tradycyjne płyty gazowe kojarzą nam się z rusztem i płomieniem, to obecnie mamy do wyboru także bardziej nowoczesne modele bez płomienia.
Płyta gazowo-indukcyjna
Ten model łączy w sobie dwa źródła ciepła – indukcyjne pola grzewcze oraz palniki gazowe. Takie rozwiązanie jest nie tylko dobrą opcją dla osób niezdecydowanych, lecz także daje więcej możliwości podczas przygotowywania posiłków. A gdy chwilowo zabraknie jednego z mediów – gazu lub prądu – nie będziemy musieli martwić się przerwami w gotowaniu.
Płyta elektryczna
Jest wyposażona w palniki elektryczne pod postacią płytek grzewczych. Wśród jej zalet można wymienić łatwość obsługi i niską cenę, a wśród wad – trudność w czyszczeniu oraz brak zaawansowanych funkcji. Płyty elektryczne są także mniej oszczędne od płyt ceramicznych.
Płyta ceramiczna
Jej gładka i płaska powierzchnia jest wykonana z odpornego materiału ceramicznego. Najnowocześniejsze modele cechują się świetną zdolnością przewodzenia ciepła. Zaletami płyty ceramicznej są takie udogodnienia jak timer, zabezpieczenia przeciw dzieciom czy łatwa kontrola za pomocą przycisków dotykowych. Droższe urządzenia są dodatkowo uzupełnione czujnikami smażenia oraz automatyką gotowania.
Zdj. główne: StockSnap/pixabay.com
Napisz komentarz
Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są *