728 x 90

Artykuł sponsorowany

Urządzenia przydatne do wypieku chleba

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Urządzenia przydatne do wypieku chleba

Własne, domowe wypieki smakują najlepiej, a do tego możesz dokładnie znać ich skład oraz sposób wyrobu. Zobacz, jakie akcesoria przydadzą Ci się do wypieku chleba w domowych warunkach.

W dzisiejszym świecie w sklepie można kupić praktycznie każde jedzenie, jakie tylko przyjdzie Ci do głowy. Problem leży jednak w jakości i składzie żywności dostępnej w dyskontach. Nie od dziś wiadomo, że własne wyroby i wypieki są nie tylko smaczniejsze, lecz także zdrowsze od tych kupnych. Sprawdź, czego potrzebujesz, by upiec własny chleb.   

Robot kuchenny  

Obecnie na rynku można kupić bardzo przydatne urządzenia kuchenne, które większość pracy przy wypiekach wykonają za Ciebie. Wielofunkcyjne roboty kuchenne łączą w sobie funkcje wielu gadżetów na raz. Możesz używać ich nie tylko, jako blendera, miksera, szatkownicy czy malaksera, lecz także, w niektórych modelach, gotować całe potrawy. Niektóre roboty posiadają także funkcję wypieku chleba, co jest bardzo wygodne, ponieważ  cała praca przy pieczeniu ogranicza się do wsypania produktów i ustawienia odpowiedniego trybu. Mniej zaawansowane modele również są bardzo przydatne, ponieważ długi proces wyrabiania u ugniatania ciasta wykonują za Ciebie. Wystarczy dodać składniki, a na koniec przełożyć ciasto do formy i upiec.    

Mikser do ciasta   

Podczas wyrabiania ciasta na chleb bardzo ważna jest technika ugniatania oraz długość tego procesu. W tym czasie wytwarza się w masie siatka glutenowa, która sprawia, że chleb jest sprężysty, puszysty i miękki. Źle wyrobione ciasto będzie z kolei twarde, zbite i niesmaczne. Przy ugniataniu chleba można nabawić się bólu nadgarstków, dlatego bardzo przydatnym urządzeniem jest automatyczny mikser, który może godzinami ubijać ciasto w misie. Zaawansowane modele takich mikserów posiadają nawet specjalne tryby do wyrabiania ciasta drożdżowego na chleb, dzięki czemu po wypieku będzie ono idealnie sprężyste i napowietrzone. Taki mikser miesza ciasto równomiernie i w jednym tempie, dzięki czemu później lepiej ono wyrasta.      

Piec do chleba   

Najlepszy chleb to taki, upieczony w piecu opalanym drewnem. Stare, tradycyjne metody wypieku są często najlepsze, jednak trudno o taki sprzęt w domu czy mieszkaniu w bloku. W profesjonalnych piekarniach stosuje się duże, piece cukierniczo-piekarnicze, takie jak na stronie https://ibis.net.pl/product/piece-elektryczne-cukierniczo-piekarnicze/. Zwykły, domowy piekarnik sprawdzi się wystarczająco dobrze do wypieku chleba. Musisz tylko pamiętać o tym, by dobrać odpowiednią temperaturę oraz czas pieczenia. Ważne jest też to, jaki tryb pieczenia wybierzesz. Zazwyczaj doskonale sprawdza się zwykły tryb góra-dół, ale jeśli przepis, z jakiego korzystasz, podpowiada, by skorzystać z termoobiegu, nie bój się skorzystać z tej opcji. Nie zapomnij o tym, że w przypadku pieczenia w trybie termoobiegu, należy odpowiednio obniżyć temperaturę pieczenia w porównaniu do funkcji grzania góra-dół.   

Zdjęcie główne: pexels.com/Magda Ehlers

Polecane wpisy

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są *